Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Musikk mot stress

Skrevet 21.07.2009 15:54 - Nyheter

Forsker Marie Skånland mener at bærbare musikkspillere kan virke positivt inn på folks helse

 

Skånland forsker ved Norges musikkhøgskole og jobber med en doktorgrad i musikkterapi. Hun har intervjuet 20 personer over 18 år i Oslo, med ulik bakgrunn, og konkluderer med at bærbare musikkspillere hjelper til å mestre stress.

 

– De jeg snakker med sier at musikkspillerne fjerner en del av stresset i byen. I trange busser kan de heller fokusere på musikken. Uten musikkspilleren føles reisetiden lengre, de blir slitne og stresset, sier Skånland til Stavanger Aftenblad.

 

De hun snakket med, opplyser ifølge forskning.no at de bruker musikken til å kontrollere tanker og følelser.

 

– Vi vet at musikk påvirker følelser og energi. Det spesielle med mp3-spillere er at du kan ta med musikken over alt, og du har musikk på den til alle anledninger, sier Skånland.

 

Gir stor glede - påvirker hjernen positivt

I fjor ble det solgt 400 000 bærbare musikkspillere her i landet. I tillegg kjøpte vi cirka 1 million mobiltelefoner med mp3-funksjonalitet.

 

Overlege Geir Olve Skeie ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus støtter Skånlands funn. Han vil gi musikkterapi en fast plass i nevrologisk rehabilitering.

 

– Musikk påvirker store deler av hjernen. Parkinsons-pasienter kan få bedre motorikk når de får rytmen fra musikken inn i kroppen. Demente får en bedre tilværelse, de har glede av musikken, sier Skeie til Adresseavisen.

 

Det er stoffet dopamin i hjernen vår som hjelper musikken til å virke inn.

 

– Vi vet at musikk øker nivået av dopamin i hjernen. Stoffet forsterker gode signaler og virker som et belønningssystem i hjernen. Derfor blir vi glade av musikk, sier Skeie.

 

AL


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: