Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Nattspising mye verre enn du tror

Skrevet 09.09.2009 07:35 - Livsstil

 

Du har trolig fått tips om at det er lurt å holde en viss avstand til kjøkeskapet i timene før sengetid hvis man er på slankern. Men hvorfor?
 

En ny studie fra Northwestern University i Chicago antyder at også tidspunktet for måltidet kan påvirke vektøkningen mer enn man skulle tro, skriver forskning.no

 

Den nye studien peker ut kroppens naturlige døgnrytme som den viktigste faktoren.

 

Nattlige fristelser

- Hvorfor eller hvordan et menneske legger på seg er svært komplisert, men det er tydelig at det er mer enn kalorier inn og kalorier ut.

 

- Vi tror noen faktorer er under døgnrytmens kontroll. Bedre planlegging av tidspunktet for måltidene, som også vil kreve en atferdsendring, kan være et viktig for å bremse det økende antallet av overvektige, sier Fred Turek.

 

Han er professor i nevrobiologi, og sjef ved Center for Sleep and Circadian Biology ved Northwestern University.

 

Forskning på mus

Han og kollegaene serverte et solid og fettholdig måltid til en gjeng mus, i tiden på døgnet da dyra hadde sine naturlig våkne timer.

 

Deretter ga de den samme føden til en annen gruppe mus, i perioden da disse normalt pleide å snorke søtt, hvis det ikke hadde vært for den fristende maten.

 

Etter seks uker hadde nattfråtserne i gjennomsnitt lagt på seg over dobbelt så mye som de andre musene.

 

Overvektige skiftarbeidere

Det var den høye andelen overvektige blant mennesker som jobber nattevakter, som fikk forskerne til å sette i gang forsøket.

 

Utgangspunktet for forskningen er at døgnrytmen påvirker når vi spiser, sover og føler oss kvikke, og at den også kan påvirke energiforbruket vårt.

 

- Timeplanen til skiftarbeiderne tvinger dem til å spise på tidspunkter som kommer i konflikt med den naturlige kroppsrytmen deres, sier forskerne.

 

De vil nå jobbe videre med å finne ut mer om mekanismene på molekylnivå, som gjør at nettopp en fråtsekule under månen kan få beltet til å stramme ekstra hardt.

 

Kilder:

Pressemelding fra Northwestern University: That Late-Night Snack: Worse than you think
 

 


Til toppen

Del denne artikkelen på Kilde på bildet da? Ikke "Foto: Privat"?


 Skrevet av: hmm...Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: