Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Advarer mot mye livsfarlig sopp

Skrevet 10.09.2009 20:58 - Nyheter


Kan lett havne i samme kurv: De to helt til venstre er giftslørsopp, de rett ved er traktkantareller. Foto: Norges sopp- og nyttevekstforbund/Rie Aleksandra Rørstrand

 

Barskogene i store deler av Sør-Norge bugner nå av sopp. Norges sopp- og nyttevekstforbund advarer i den sammenheng mot store mengder av to av de giftigste soppene vi har, nemlig spiss giftslørsopp og hvit fluesopp. Begge disse vokser i samme type granskog som de fleste av vår gode matsopper. De kan vokse sammen med, og dermed forveksles med, eller i vanvare samles sammen med populære matsopper.

 

Spiss giftslørsopp har vært forvekslet med traktkantarell og kan stå sammen med denne og kan også likne og vokse sammen med rødbrun pepperriske, som flere etter hvert har begynt å samle.

 

Hvit fluesopp kan likne og vokse side om side med rimsopp, som er en matsopp.

 

Spiss giftslørsopp og hvit fluesopp er dødelige i små mengder og ved mistanke om forgiftning (symptomer kan komme først etter flere dager!), må lege kontaktes, da hurtig behandling er påkrevd.

 

Cellegifter

Sopp som inneholder cellegifter er de mest fryktede giftsoppene. Cellegiftene er karakterisert ved at det tar lang tid før symptomer på forgiftningen opptrer (lang latenstid). Toksinene angriper ofte celler i viktige organer. Alvorlige forgiftningstilfeller og dødsfall er registrert i Norge.

 

De forskjellige slekter av giftige sopper: 

 


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: