Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Follo-elever reagerer på mediadekningen

Skrevet 04.11.2009 11:07 - Nyheter

Dette er et leserinnlegg fra elever ved Orkdal videregående skole:

 

Medier: Ta ansvar!

 

Elevene ved Orkdal Vidaregående Skole møtte mandag morgen opp til en sjokkbeskjed som preget alle. Mange av elevene var berørt av tragedien som hadde skjedd natten i forkant.


I løpet av dagen var saken kommet ut i media, og allerede tirsdag morgen hadde media identifisert gjerningsmannen med bilde og fullt navn. Politiet hadde på dette tidspunktet ikke uttalt seg om annet enn alder når det gjelder identifisering av siktede i saken.

Forsiden kom som et sjokk på elevene, og mange reagerte sterkt på avisas raske identifisering av siktede. Avisene har som oppgave å formidle informasjon. Men hvor mye informasjon trenger man for å forstå omfanget av en slik sak? Og hvor tidlig?

Vi viser her til noen punkter i Vær Varsom-plakaten:

 

4.6. ”Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. […] Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.”

 

 4.7. ”Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson.”

Det er ikke første gang Dagbladet viser dårlig dømmekraft i en slik sak. Det er bare noen uker siden de fikk stor kritikk fra PFU for en forside som brøt med grunnleggende presseetikk. Redaksjonen i Dagbladet burde ha tatt med seg lærdommen fra denne hendelsen, og ikke kommet med en minst like grov overskridelse av personvern bare noen uker senere.

 

Her retter vi oss hovedsaklig mot Dagbladet og deres identifisering av den siktede. Men det er også et rop ut til all media for at de må lære å ta hensyn i framtidige saker. Det handler om enkeltindividers rettigheter, og om forståelse og respekt for de rammedes familier og berørte. Men det handler også om hvilke signaler media sender til oss ungdommen. 

 

Barn og ungdom lærer av det de leser, ser og omgås med. Journalister har derfor en særstilling i samfunnet vårt. De har et indirekte ansvar for å lære oss om behandling av menneskers personvern. Det at profesjonelle journalister bruker media på denne måten, fremmer at trakassering av personvernet er OK.

Samme dag som navn og bilde på den siktede ble publisert i Dagbladet, ble det også opprettet en hatgruppe på Facebook. Det er ikke riktig å legge skylda direkte på mediene for dette, men vi ser en klar sammenheng mellom de signalene media sender og hvordan ungdommer tolker disse.

 

Her er det elevene som må belære en riksdekkende avis om presseetikk. Burde det ikke være motsatt?

 

Leserinnlegget er skrevet etter ønske fra mange elever ved Orkdal Vgs.

Ragnhild Heggem Fagerheim, Rettighetsansvarlig i elevrådet.
Astrid Almlid Andersen, elev.

 

AL/TL

 

 


Til toppen

Del denne artikkelen på Så enig, så enig med dåkk. Men det e vel dessverre sånn at Dagbladet sælt nån fler avisa på å gå ut med bilde og navn, og da gjor dåm det. For det e pængan og presset om lønnsomhet som rår, og da kjem dessverre menneskelige hensyn i andre rekke...Trist, men sant...


 Skrevet av: kk


Kjenner jeg blir provosert inn til margen! Slaskete journalister i en stor landsdekkende avis som tyr til så enkle midler som å hente profilbilde på facebook for så printe det på framsida er motbydelig! Etikk og hensyn til personer preget av sorg burde kommet først. Blir Vær Varsom-plakaten håndhevet? Kan journalister som bryter den bli straffet på noen måte? Godt innlegg forresten! Hvilken avis kom/kommer det i?


 Skrevet av: Ragnhild Syrstad


Alle har et ansvar for eget privatliv og personvern ! MEN: Journalistene kommer lett til "stoffet" de trenger takket være nettsteder som nettby, facebook m.m. Hvorfor må dere "bloggere" brette ut privatlivet deres med bilder for offentligheten ? jeg bare spør ?????


 Skrevet av: Nettvett !


Til nettvett, du kan bare dropp å spørr!! Ikke det det handle om, mang har bilde av sæ sjøl ut både friveli å ufriveli! Folk tar bilda å legg ut av anna folk.. Likens Ligg tusner av bilda av folk i fra diverse gruppebilda i fra idretsarangement me bilde å navn.. osv.. Vældi enkel sak å søk på et navn å få ett bilde træff.. Handle om medias respekt av menneska å pårørende! Så synes det va vældi drøyt å legg ut bilde å fult navn! Gulesider å følelseslause folk som ikke kjenne nån i den her saken kan gjør vondt mye værre for pårørende. Bare måten dagbladet reklamert for forsida si på radion va på måten selg selg selg! Så det e mi menging! kansje e æ dom å tar feil men! Tanka går det bægga familian, Ubeskriveli trist


 Skrevet av: skauning


All ære til "skauning". "Nettvett!" kan bare gå og legge seg. Dette er en ubeskrivelig trist sak som handler om faktiske mennesker, faktiske følelser og faktiske skjebner. Og hvis du da skal benytte anledningen til å klage på folks bildebruk rundt om i cyber space, nei da vet jeg ikke hva jeg skal si til deg. Noe i denne duren kanskje; lykke til videre i livet med dine gode kvaliteter som medmenneske. Du har jo misforstått HELT hva hovedfokus er! Applaus også til Follos skribent. Hadde Dagbladet som startside før - no more db.no!!


 Skrevet av: Spove


"Her er det elevene som må belære en riksdekkende avis om presseetikk. Burde det ikke være motsatt?" Hvilken presseetikk? Dagens journalister bedriver propaganda og operer som et talerør for Stater og regjeringer verden over. Det siste eksemplet jeg hørte var på radioen i dag "EU benekter at noen ble drept i sammenstøt med nordmenn utenfor Somalia!" Akkurat, så fordi EU sier det så er det sant? Hvor er journalistens kilder? Hvor er hans kritiske spørsmål f.eks "Jeg har 10 personer som kan bekrefte at denne saken skjedde, har du noe bevis som kan understøtte din benektelse?" Og blant norske journalister finner man enda mer graverende eksempler. Et godt eksempel var når Jens Stoltenberg omtalte pensjonsreformen for et par år tilbake og uttalte "Dette blir en bra avtale. Staten får lavere utgifter og folk får en bedre pensjon!" Beklagelig så fungerer det ikke slik, men hele artikkelen var rett og slett Stoltenbergs ord, ingen kritiske spørsmål, ingen undersøkende journalistikk, ingen opplysningsjournalistikk. Dette er dagens journalister. For glem ikke dette, så snart en journalist begynner å stille kritiske og vanskelige spørsmål til politikere kan de risikere at disse politikerne ikke lengre vil møte de og svare på deres spørsmål. Og da mister journalisten et "intervju"-objekt som kan gi han mange saker på trykk ved å bare videreformidle hans ord. Dette er den virkelighet vi vokser opp i. Og glem nå for all del ikke at dagens media er eid av store konsern viss motto er å søke størst mulig profitt. Å tro at dagens journalister har etikk, moral eller yrkesstolthet er å leve i en drømmeverden. I så måte er ikke denne saken akkurat sjokkerende.


 Skrevet av: LeirbagLegg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: