Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 




Ledig
 


Vi svikter poteten

Skrevet 19.12.2009 10:54 - Nyheter

 

Forbruket faller kraftig

 

For 50 år siden spiste vi i gjennomsnitt 87 kilo potet i året. I dag er forbruket nede i bare 20 kilo årlig.

 

Ris og pasta må ta en del av skylden for at rykende varme potetknoller er blitt sjeldnere på middagsbordet.

 

– I fjor var forbruket av middagspotet på rundt 20 kilo per person. Bare i løpet av ti år har forbruket gått ned med 15 kilo. I 1996 var det på 35 kilo per person, sier potetforsker Per Møllerhagen ved Bioforsk til Nationen.

 

Dagens totale forbruk, er på 360.000 tonn, om lag 75 kilo poteter per person, har han regnet ut. Det inkluderer 20 kilo til konsum, 12 kilo til mel og glukose, 28 kilo til chips, pommes frites, ferdigpotet og mos, og andre bearbeidede potetprodukter, mens 4 kilo gikk til akevitt og vodka. Resten ble brukt blant annet til settepoteter og dyrefôr.

 

I 2008 var vel 90 prosent av potetene norskprodusert, mens resten var importert. Hedmark var det desidert største potetfylket med en produksjon på 160.000 tonn.

 

AL

 

Kilder; HO/Nationen.

 


Til toppen

Del denne artikkelen på 




Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.



T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenester



Ta kontakt på: