Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Dramatisk debut

Skrevet 20.06.2010 11:29 - Underholdning

I sommer vil Nabonytt presentere et knippe ferske bøker for leserne våre. Kanskje blir du inspirert til å lese ei god bok?

 

I dag:

Anne Mari Svinsaas: Arven fra Nyplassen, Orklaposten Forlag, 2009.


Anne Mari Svinsaas (51) leser fra boka si. Foto: Orklaposten Forlag.

 

Med Arven fra Nyplassen, har løkkenforfatter Anne Mari Svinsaas lagt et godt grunnlag for sitt videre forfatterskap.
 
 
Persongalleriet som er med i debutromanen er så godt og levende, at leserne gjerne vil lese mer om dem.
 
 
For oss skauninger er det ekstra interessant å lese gode bøker fra vårt nærmiljø. I Arven fra Nyplassen er vi i ei tid da gruvedrifta på Løkken Verk var i sin oppstartsfase. Rundt 300 år reiser vi tilbake i tid.
 
 
Romanen til Svinsaas lærer oss mye om normer og verdier som stod høyt i samfunnet vårt rundt år 1700. Kirka, ekteskapet, familiestrukturer, i tillegg til kampen for tilværelsen og analfabetisme er noe fra den verden vi blir vevd inn i gjennom den over 300 sider lange romanen.
 
 
Og vi må heller ikke glemme at leseren får servert en god porsjon overnaturlige krefter i Arven fra Nyplassen, noe som kanskje sier like mye om vår egen samtid som tida romanen skildrer.
 
 

Fra Orklaposten Forlag.
 
 
Anne Mari Svinsaas sin debutroman har lagt handlinga til Nyplassen, som ligger ca. ei mil fra Løkken. På Nyplassen ligger smeltehytta, som gjør om malmen fra løkkengruvene til kobber. Her skildres livets dramatikk gjennom livene til paret Jørn Talderås og Eli Jonsdotter.
 
 
Nettopp dramatikk er et stikkord som passer godt i ei slik bokmelding. For det er i scenene Svinsaas viser at hun er en god forfatter. Det er tydelig at hun er et teatermenneske, for alt skildres så levende og med en fantastisk nerve.

 
Og når hun i tillegg bruker løkkenhistorien på en så naturlig måte, får vi også en god historieleksjon med på kjøpet.

 
Så får det så være at det tar litt tid før romanen kommer i gang, og at slutten med fordel kunne ha vært mer åpen. For dette er en god romandebut av Anne Mari Svinsaas. Og hun har lagt igjen mange tråder, som hun helt sikkert klør i fingrene etter å nøste videre på.
 
 
Jeg er sikker på at leserne ser fram til fortsettelsen!
 
 
Espen Tørset

Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: