Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Viktig bok

Skrevet 06.10.2010 11:28 - Underholdning

 

Nazistene drømte om et tusenårsrike, men drømmen endte i ruiner og et land delt i to.

 

Oppgjøret etter den katastrofale verdenskrigen har vært lang og helt nødvendig. Anette H. Storeide har skrevet en imponerende bok som gir oss en oversikt over Tysklands smertefulle vei tilbake fra naziregimet.

 

Gjennom intervjuer av tidsvitner og med solid kunnskap om utvikling i Tysklands etterkrigshistorie, har Storeide gitt oss en fantastisk mulighet til å få et innblikk i hvordan landet har reist seg etter katastrofen.

 

Storeide er forsker, men hun er også en god skribent. Det viste hun allerede i 1996, da hun sammen med Jakob Lothe gav ut Tidsvitner. Fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen, som ble kåret til årets viktigste bok av Morgenbladet.  

 

 

Nordmenn er historieinteresserte folk, og krigshistorien blir vi aldri ferdig med. Og det er bra, for ennå er det mange lerett igjen å bleke. Kjartan Følgstad gav ut romanen Grense Jakobselv i 2009, der han illustrerer hvordan nazister ble en viktig ressurs i både inn- og utland etter krigen i kampen mot kommunismen. Dette er noe som Storeide også tar opp i sin bok. Dommere og andre jurister i etterkrigstyskland var nazisympatisører, noe som gjorde at mange dommer ble milde og krigsforbrytere slapp billige unna i oppgjøret.

 

Heldigvis har krigsforbrytelser, Holocaust og jødeforfølgelsene etter hvert blitt stadig vanskeligere å fornekte, og viljen til å ta et skikkelig oppgjør med forbrytelsene har vokst fram.

 

Dette skriver Anette H. Storeide godt om, der hun tar en titt inn i historien til både Øst-Tyskland og Vest-Tyskland.

 

70 år etter krigsutbruddet er fortsatt mye usagt om krigen. Arven etter Hitler gjør et godt forsøk på å gjøre noe med akkurat det.

 

 

Espen Tørset

 


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: