Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Født til frihet?

Skrevet 05.11.2010 22:21 - Underholdning

Født til frihet. En biografi om Jens Bjørneboe, bind 2 (2010), Cappelen Damm.


Foto: Cappelen Damm.

 

 

Dette er biografien for den som ønsker å forstå hvordan vår egen samtid har blitt til.

 

 

Jens Bjørneboe (1920-1976) er forfatteren som opplevde alle fasetter av hva et menneskeliv kan by på. Det biografiske endte i tragedie, men hans litterære verk vil stå som en bauta i norsk kultur- og idehistorie i generasjoner framover.

 

 

Alt dette har Tore Rem klart å sy sammen på en enestående måte i denne biografien. Gjennom to bind presenterer han livet og forfatterskapet til mysteriet Jens Bjørneboe, og setter det inn i en sammenheng som er lett å kjenne seg igjen i for alle.

 


 

Med bøker som Jonas, Haiene og ikke minst de tre bøkene som vi kjenner som Bestialitetens historie, har Bjørneboe satt evige merker i sinnet til de som har vært så heldige å stifte bekjentskap med ham. Ingen andre forfattere kan skilte med å ha bidratt så mye i samfunnsdebatten i Norge etter krigen. Antroposofi, dobbeltmoral, autoritetskritikk, språkstrid og det ondes problem var bare noen av viktige spørsmål som Jens Bjørneboe behandlet, og som er emner som definerer mye av norsk idehistorie i etterkrigsårene.

 

 


Tore Rem. Foto: Cappelen Damm.

 

 

Men uten en god penn, kunne Tore Rem ha klart å ødelegge lesropplevelsen. Heldigvis er han en god biograf, som evner å skille det som er viktig fra det som er uviktig.

 

 

Helgas oppfordring: Les Tore Rem - og ikke minst, les Jens Bjørneboe. Det gjør noe med deg.

 

 

Espen Tørset

 


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: