Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Kjemper sammen mot kiloene

Skrevet 26.02.2011 12:39 - Livsstil

Har nettopp kommet hjem fra sitt første opphold på Røros.


Roar Flataune og Charlotte Eidem jobber sammen mot et mål, og har funnet humøret og livsgnisten.

 

For bare noen uker siden var Charlotte Eidem (22) fra Buvika og Roar Morten Flataune (41) fra Eggkleiva ukjente for hverandre. Nå kjemper de sammen for livsstilsendring.

 

Begge har nettopp fullført sitt første opphold på Røros Rehabiliteringssenter, der målet er varig livsstilsendring. Det innebærer blant annet at kostholdet endres og trening innføres som daglig rutine, ikke bare i en periode, men for resten av livet.

 

Kriteriene for å få opphold på rehabiliteringssenteret er en BMI(Body mass index) på over 40, noe som karakteriseres som sykelig overvektig.

 


På Røros Rehabiliteringssenter kan man lære varig livsstilsendring.

 

Oppholdene på rehabiliteringssenteret er frivillig. Både Chalotte og Roar har funnet ut at det er på tide å gjøre en livsstilsendring.

 

- Legen har sagt at jeg er for tung, men det visste jeg jo. Kroppen fungerer ikke og all bevegelse har vært et ork, så da jeg fant ut om dette var det bare å kjøre på, sier Roar.

 

Charlotte sliter med høyt blodtrykk og leddplager. Legen hennes ville at hun skulle ned i vekt. Også hun samstemmer i hvor tungt det er å skulle bevege seg.

 

- Dørstokkmila har vært svært lang. Det har liksom handlet om å parkere nærmest mulig butikkdøra. Helst skulle jeg vel kjørt helt inn, sier hun.

 

Felles for begge er at de har levd ganske usunt tidligere. Charlotte forbarmet seg over snacks og godterier nesten hver dag, mens Roar drakk minimum tre liter Cola daglig og spiste ofte usunn fast food.

 

I tre uker, i slutten av januar og begynnelsen av februar, var de to på Røros Rehabiliteringssenter.

 

I løpet av perioden har Eidem og Flataune lært om kosthold og trening, samt psykisk helse. Her har de fått seg noen gode opplevelser og ser at livsstilsendringer nytter.

 

- Jeg har alltid slitt med selvtilliten, men kjenner allerede at den har vokst mye, etterhvert som jeg ser at jeg mestrer ting jeg ikke trodde var mulig. Tidligere har jeg følt at alle har sett på meg i butikken, og at de har tenkt "trenger hun å kjøpe det der", men dette går bedre nå, sier Eidem.

 

- Charlotte har vært veldig flink og er målrettet. Hun har virkelig gått inn for dette, skryter Flataune.

 


Charlotte benytter seg av en av de mange aktivivitetene man kan gjøre mellom trening og de seks måltididene hver dag.

 

Selv om begge har et delmål om å gå ned i vekt, er det ikke det som er hovedfokus.

 

- Jeg ønsker å komme meg ned i vekt og er kjempefornøyd om jeg får redusert 20 prosent av kroppsvekta. Men det er den kroppslige formen som teller. Det nytter ikke å være slank om man sitter i sofanen hele dagen. Kroppen blir ikke i bedre form av det, sier Roar.

 

For hans del handler det også mye om en normal døgnrytme.

 

- Før kunne jeg sitte opp hele natta å surfe på nettet. Etter oppholdet har jeg endret dette og er i seng før tolv og opp senest klokken åtte på morgenen. Dermed fungerer også kroppen mye bedre, sier han.

 

Det blir tøffe dager på Røros, det å få vendt om hele livsstilen på et blunk er ikke gjort over natta.

 

Dagene starter klokken syv med felles frokost. Deretter er det trening og kursing med erneringsfysiolger og fritidsaktiviteter som gjelder. De har tilgang til basseng, treningsrom og andre aktiviteter.

 

- Det er knalltøft psykisk og det blir fort noen konflikter. Det er tøft for alle sammen, så man må være sterk i hodet, mener Roar.

 

Og utfordringene fortsetter når man kommer hjem. Da skal man takle fristelsene.

 

- Vi skal jo endre livsstilen og da må familiene være med på det samme. Men vi skjønner jo at de også skal leve sine liv, men alle er veldig hjelpsomme og forståelsesfulle, samstemmer de to.

 


Slik ser et vanlig frokostbord ut på rehabiliteringssenteret.

 

Kampen for en bedre helse fortsetter for de to skauningene i lang tid fremover.

 

Neste opphold på Røros er i mai. Deretter skal de oppover i november, før det blir to besøk i 2012. Når programmet er over, vil de få oppgølging fra sykehuset i fem år.

 

Ved å fortelle åpent om sitt opphold på Røros håper Charlotte og Roar at de kan hjelpe andre med samme problem.

 

- Det er utrolig mange som sliter med vekta i Norge og det er et økende problem. Vi ser at det er lys i tunellen og at det nytter å ta tak, sier Roar, som gikk ned seks kilo de tre første ukene.


Både Roar og Charlotte har ser lyst på fremtiden.

 

Roar har lenge gått hjemme, men har nå tenkt seg ut i jobb. Han har tidligere jobbet med barn og har som mål å gjøre det igjen.

 

Charlotte er utdannet innen ambulansefaget og går nå å venter på lærlingplass. For å bli ambulansesjåfør må hun klare noen krav.

 

- Jeg er nødt til å løpe 3000 meter på rundt 13 minutter og det skal jeg klare, avslutter hun med et smil rundt munnen.

 

 

Les om Røros Rehabiliteringssenter her.

 

 

 

Truls Lereggen

 


Til toppen

Del denne artikkelen på Bra Roar og trenger du en tur-venn er det bare å si fra....t.Vet du er så vrang at du klarer å nå dine mål.I tunge stunder håper jeg du tenker på at det sikkert er god utsikt fra månen. For obs! obs! dess mer du tar av, dess lettere er det for meg å sparke deg dit! Sist men ikke minst: Du og sparker hardere da, så ikke bli for sprek !


 Skrevet av: KISSI


takk for tilbudet kissi ,men tror neppe du klare å sparke meg til månen noen gang . for sprek tror æ at æ aldri blir men håper at kg blir lettere og at formen blir mye bedre etterhvert ...


 Skrevet av: roar


Lykke til, til både Roar og Charlotte!! Stå på, dette klare dokker. Vi e så stolt av dokker!


 Skrevet av: Gunn


Du blir vel me på fotbailltreninga i sommer Roar? Arti å sjå at d nøtte:-)


 Skrevet av: Tom


blir gjerne med på fotball igjen ja .. komme meg i litt bedre form først :)


 Skrevet av: roar


Tusen takk Gunn. Ja herre ska vi klar.


 Skrevet av: Charlotte


Røros Rehab er i allefall et utmerket sted å være, så bare viljen er til stede, så tror jeg definitivt disse to vil nå målene sine. Jeg kom selv fra Røros Rehab(Lunge-rehab) i dag og fikk den beste behandlingen man kan ønske seg selv om det av og til var et slit.


 Skrevet av: Roy


hei søss... glæde mæ te æ ska besøk dæ i røros i Mai;)) klem fra lillesøss<3<3


 Skrevet av: Maren- lillesøstra til Charlotte


Hei,trur dokk hadd et flott opphold på røros ja,så utrolig dyktige mennesker som jobbe med dokk,va sjøl oppover å besøkt Charlotte 3 siste dagan i oppholdet,bra at dæm innkludere familien trur æ,bli litt lettar når man kjæm heim igjen ;-)) Lykke t vidre begge 2,syns dokk e flink æ ;-))


 Skrevet av: MonicaLegg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: